top of page

ZONDEBOK

 
Wandeling door historisch Amsterdam met auteur 
Jacobine van den Hoek
Jacobine rood 09 Tammy van Nerum.jpg

Jacobine van den Hoek is columnist van het Amstelveens Nieuwsblad. Een artikel in Ons Amsterdam over de wonderlijke weeshuisziekte in 1566 inspireerde haar tot het schrijven van haar historische roman Zondebok. Ze woont met haar man en zonen in Amstelveen.

Over de rondleiding

Speciale stadswandeling met de auteur zelf! Jacobine toont je de historische locaties uit haar roman Zondebok. Ter plekke zie je het verhaal - en historisch Amsterdam - tot leven komen. 

Een unieke kans om historisch Amsterdam te zien door de ogen van de auteur en haar personages

- Met voorleesfragmenten

- Begeleid door literair stadsgids Mechteld Jansen én Jacobine van den Hoek zelf

- Max. 20 personen

Praktische informatie

Datum: alleen op aanvraag

Duur: 2 uur (ca. 2,5 km)

Tickets: € 19,50

PS. Het is niet nodig (maar wel leuk) om het boek vooraf te lezen.

Zondebok is een sfeervolle en spannende historische roman over een krachtige vrouw in het Amsterdam van de zestiende eeuw. 

Jacobine van den Hoek liet zich inspireren door historische gebeurtenissen. Speciaal voor Booklovers' Tours en Boekhandel Venstra volgt ze het spoor van haar research nog eens, langs de plekken waar haar roman zich afspeelt. 

Zondebo omslag definitief vdHoek.jpeg

Het verhaal van Zondebok

15 januari 1566. De kinderen van het Burgerweeshuis breken uit en maken Amsterdam onveilig. Fye Lieveheer, ooit een meisje uit de hogere burgerij maar nu de vrouw van een appelboer, heeft al over het oproer gedroomd, maar wil dat aan niemand vertellen. Ze heeft andere zaken aan haar hoofd, zoals het weerzien met haar oude jeugdliefde.
In de stad Amsterdam zetten de burgers zich steeds sterker af tegen de macht van de katholieken en de elite. De vroedschap van Amsterdam zoekt een oorzaak voor de opstand van de weeskinderen en vindt een zondebok in Fye.

Zondebok is een op historische feiten gebaseerde roman over liefde, moed en macht in aanloop naar de Tachtigjarige oorlog. Een periode waarin het gevaarlijk was om anders te zijn.

'Van den Hoek geeft het verhaal kleur door historische plekken te noemen als de Plaetse (tegenwoordig het deel van de Dam voor het paleis) of het klooster der Elfduizend Maagden (...) Nog meer sfeer komt van oude termen als velijn, teljoor, warmoes en patijnen (...). Het levert al met al een verdienstelijk, overtuigend debuut op.'

- Bertjan ter Braak in de Telegraaf

bottom of page