top of page

FAMILIE-
GEHEIMEN uit de 
GRACHTENGORDEL

Schermafbeelding 2024-02-15 om 14.30.03.png

Praktische informatie:

Data: 17, 19, 22, 23 en 24 maart; zie hier voor de tijden

Start- en eindpunt: Stadsboekwinkel Amsterdam, Vijzelstraat 32

Lengte: 2 uur (ca 2,5 km). Vooraf en na afloop kun je koffie drinken in de Stadsboekwinkel

Prijs: € 19,50 p.p.

NB: Je hoeft de schrijvers niet te kennen om van de rondleiding te genieten. ​

Zo werkt het toch in alle families,’ zegt hij laconiek. ‘Het is een Chinees fluisterspel. Van generatie op generatie fluister je de verhalen door en er komt altijd iets anders uit dan erin ging.

Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem

 

Elk huisje kent zijn kruisje, zelfs als dat huisje een indrukwekkend grachtenpand is. Welke familiegeheimen schuilen er achter die fraaie gevels? Veel klassieke en hedendaagse Amsterdamse romans gaan over het wel en wee ‘bij ons in de familie’.

 

In de rondleiding ‘Familiegeheimen uit de grachtengordel’ doe ik een boekje open over familieperikelen uit de Amsterdamse literatuur. 

De vrouw die haar familiegeschiedenis moet uitpluizen voor ze haar zoon een naam kan geven. Het verlegen burgermeisje dat uitgroeit tot een ware matriarch, terwijl de stad om haar heen verandert. De angstige vraag: hoe reageert mijn familie als ik openlijk voor mijn geaardheid uitkom? 

 

In ongeveer twee uur lopen we door het mooiste deel van de Amsterdamse grachtengordel. Onderweg vertel ik familieverhalen uit literaire romans, verhalen en gedichten die zich daar afspelen en lees ik fragmenten voor. Er is aandacht voor het werk van Marjolijn van Heemstra, Frans Coenen, Ina Boudier-Bakker, Geert Mak, Splinter Chabot en vele anderen.

Ontdek de geheimen van literair Amsterdam!

- Met Nederlandse auteurs van vroeger en nu

- Met voorleesfragmenten

- Deskundige gids

- Veel aandacht voor literaire context

- Max. 15 personen per groep

bottom of page